Lip 27

Relacja wideo z obchodów 22 lipca w Bydgoszczy.

Prezentujemy relację wideo z uroczystości, które odbyły się 22 lipca w Bydgoszczy pod Pomnikiem Walki i Męczeństwa Ziemi Bydgoskiej.

Uroczystości rozpoczęto od złożenia kwiatów pod Pomnikiem Walki i Męczeństwa Ziemi Bydgoskiej. Następnie kolejno delegacje Polskiej Partii Socjalistycznej, RACJI Polskiej Lewicy, Unii Lewicy oraz Stowarzyszenia Patriotyczno-Lewicowego „Pomost” wygłosiły okolicznościowe przemówienia.

Delegacje składają kwiaty pod Pomnikiem Walki i Męczeństwa Ziemi Bydgoskiej.

Niniejsze wypowiedzi, były ostatnią częścią uroczystości i zostały udzielone do kamery, dziennikarce TVP Bydgoszcz. Jak można łatwo zauważyć uczestnicy uroczystości, choć prezentujący różne stanowiska, w jednym byli zgodni – obecny oficjalny przekaz polityczny, jak i medialny często świadomie zapomina o niewygodnych dla powojennej historii faktach i stara się napisać dzieje w taki sposób, jakby powojenne Państwo Polskie odrodziło się dopiero po 1989r. Wcześniejsze wydarzenia spychając na margines historii. Wszyscy obecni tamtego dnia w Bydgoszczy jednogłośnie stanęli przeciw tej kłamliwej narracji. Jak słusznie zauważa Jerzy Kołomyjec, Członek Rady Naczelnej PPS – Manifest Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego był ważnym dla powojennych losów Państwa Polskiego dokumentem, a milczenie o nim skutkuje brakiem elementarnej wiedzy, wśród młodego pokolenia, o warunkach w jakich przyszło naszym przodkom odbudowywać nasz kraj.

Wypowiedź Członka Rady Naczelnej PPS – Jerzego Kołomyjca

Następnie głos zabrał Mirosław Nizielski Członek Prezydium Rady Naczelnej PPS. Podkreślił on, że uroczystości owe są po to by przypomnieć, że czas PRL’u to nie jest czarna dziura w historii. Dodał również że czas PRL:

To jest czas, w którym odbudowano Polskę, zbudowano polski przemysł, w tej chwili wyprzedany w obce ręce. To jest czas, w którym miliony ludzi, którzy przed wojną nie mieli na to szans, uzyskało wykształcenie, możliwość kariery zawodowej. To czas, w którym ludzie mieli pracę, w którym młodzież wykształcona otrzymywała pracę i miała możliwość egzystencji. To jest czas, w którym była bezpłatna służba zdrowia. To jest czas, w którym każdy miał szansę.

Kończąc swoją wypowiedź stwierdził:

Oczywiście są różne wypaczenia tego okresu i o tych wypaczeniach też trzeba pamiętać, ale te wypaczenia nie mogą przesłonić obrazu, który przejdzie do historii

Wypowiedź Członka Prezydium Rady Naczelnej PPS – Mirosława Nizielskiego

Jako kolejny głos zabrał Józef Ziółkowski – Wiceprzewodniczący RACJI Polskiej Lewicy, który przypomniał, że za czasów PRL obchody święta 22 lipca miały charakter podniosły i uroczysty. To właśnie tego dnia oddawano nowe zakłady pracy czy przecinano czerwone wstęgi. Podkreślił również, że deprecjonowanie tamtego czasu jest dziś na rękę rządzącym, którzy ponad interes obywatela stawiają interesy wielkich korporacji.

Wypowiedź Wiceprzewodniczącego RACJI Polskiej Lewicy – Józefa Ziółkowskiego

Jako ostatni, głos zabrał Prezes Stowarzyszenia Patriotyczno-Lewicowego „Pomost” – Marian Bogumił Szłapa, który w swej wypowiedzi podkreślił, że bez względu na poglądy, każdy Polak, który żył w latach czterdziestych i pięćdziesiątych funkcjonował jedynie w ramach tej cząstki wolności, którą nam dano.

Polacy, i po to tu jesteśmy, którym przyszło wówczas żyć musieli wówczas dokonywać wyborów, które są pewnie dla nas, z naszej perspektywy dzisiejszej, niekoniecznie rozczytywalne, niezupełnie logiczne. Stawali oni przed dylematami, których my zupełnie nie rozumiemy i z jednej i z drugiej strony barykady, żeby nie było wątpliwości. Po to jesteśmy na dzisiejszej uroczystości, żeby oddać cześć i, to co mówili moi przedmówcy, żeby pokazać, że państwo polskie, że tamten etap, odbudowy Polski, był jednym z etapów budowy Polski. Nic nie zaczęło się w 1989 roku, to była kontynuacja.

Powiedział także:

W latach czterdziestych, następnie pięćdziesiątych, w zależności od, nazwijmy to, natężenia politycznego bardzo wiele osób, które były sceptyczne jeśli chodzi o nowy ład i porządek, akceptowały tę władzę. Starało się budować, a za poetą należy powiedzieć, starało się wykorzystać tą cząstkę wolności, którą nam dano, bo mieliśmy tą cząstkę. Z tej właśnie cząstki wyrosły mosty, drogi. Wyrosły fabryki i z tej cząstki wolności powstali nasi dziadkowie, ojcowie i jesteśmy my. Nie należy o tym zapominać. Bo jeżeli zapominamy o jakimś etapie, możemy wszyscy obudzić się w pewnym momencie w sytuacji takiej, w której młode pokolenie nie będzie znało źródeł, nie będzie znało genezy. Jeżeli nie będzie znało źródeł genezy to z całą pewnością nie będzie potrafiło wyciągnąć wniosków, a wnioski są niezbędne żeby budować.

Na zakończenie podkreślił, że celem „Pomostu” jest skupiać środowiska, które chcą działać dla Polski. Bez względu na realia polityczne w danym momencie, chcą przekonywać do swoich racji, ale i chcą działać dla Polski.

Wypowiedź Prezesa Stowarzyszenia Patriotyczno-Lewicowego „Pomost” Mariana Bogumiła – Szłapa