Kwi 28

Oświadczenie Zarządu SPLP w sprawie współpracy z organizacjami deklarującymi cofnięcie skutków represyjnej ustawy zwanej Dezubekizacyjną.

Oświadczenie Zarządu SP-L „ Pomost”

W dniu 16 grudnia 2016 roku Parlament RP  uchwalił ustawę represyjną która w drastyczny sposób obniża a wielu przypadkach redukuje emerytury i renty żołnierzy i policjantów którzy przez kilkadziesiąt lat po 1990 roku chronili bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego naszego kraju.

Jesteśmy przekonani, że ponowne wejście do Sejmu i Senatu RP  przedstawicieli środowisk lewicowych będzie skutkowało wycofaniem z obiegu prawnego tej haniebnej quasi ustawy.

Emeryci i Renciści Policji Państwowej, byłego Urzędu Ochrony Państwa, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Wojskowych Służb Specjalnych i innych struktur ujętych w katalogu ustawy z dnia 16 grudnia 2016r. Jesteście legalistami, ludźmi którzy w czasie pełnienia służby dla Polski z narażeniem życia i zdrowia chronili ustanowionego Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej porządku prawnego zapraszamy do współpracy przedstawicieli Waszych środowisk z Sojuszem Lewicy Demokratycznej – jedynej formacji politycznej lewicy która może w przyszłym Parlamencie wspólnie z innymi partiami dzisiejszej opozycji cofnąć skutki ustawy represyjnej.

Stowarzyszenie Patriotyczno-Lewicowe „ Pomost” będzie współpracowało ze wszystkimi organizacjami i środowiskami realizującymi ten cel.