Kwi 28

Oświadczenie Zarządu SPLP w sprawie utworzenia sekcji informacyjnej „Represje 2017”.

Oświadczenie Zarządu SP-L „ Pomost”

Drodzy Sympatycy i współpracownicy Stowarzyszenia Patriotyczno-Lewicowego „ Pomost”

Otrzymujemy ogromne ilości korespondencji elektronicznej i w formie tradycyjnej od osób i przedstawicieli środowisk represjonowanych przez aktualnie stanowiących prawo w naszym kraju. W przeważającej części są to policjanci i  żołnierze dotknięci represjami ustawy z dnia 16 grudnia 2016 roku. Ale także przedstawicieli innych grup zawodowych.

Przypominamy, że tzw. ustawa represyjna uchwalona została w Sali kolumnowej polskiego Sejmu w czasie wątpliwego prawnie głosowania i dotyka restrykcjami nie tylko dziesiątki tysięcy  oddanych państwu i prawu obywateli ale także setki tysięcy członków ich rodzin, wdów i sierot po funkcjonariuszach. Tzw. ustawa z dnia 16 grudnia 2016r. narusza nie tylko ustawę zasadniczą i przepisy prawa krajowego ale także europejską Kartę Praw Podstawowych m.in. w zakresie ochrony praw człowiek i obywatela. Adresatami restrykcji są  funkcjonariusze państwa, pozytywnie zweryfikowani w 1990 roku, którzy tworzyli Policję Państwową, Wojsko Polskie i Służby Specjalne. Dlatego Uważamy, że milczenie w tej sprawie jest przyzwoleniem na eksterminację ekonomiczną, socjalną i społeczną stygmatyzowanej przez rządzących grupy uczciwych obywateli, którym należy się cześć i szacunek a nie pogarda.

Zarząd SPLP „ Pomost” postanowił utworzyć specjalną sekcję informacyjną „ Represje 2017” mającą na celu bieżące monitorowanie i dokumentowanie wszystkich okoliczności związanych z wdrażaniem tej haniebnej ustawy. Otwieramy także redakcję „ Księgi Hańby”. Na stronach internetowych www.patriotyczna-lewica.pl i www.lewicowy -obserwator.pl będziemy publikować wybrane przykłady skutków uchwalenia ustawy z dnia 16 grudnia 2017r. Będziemy także gromadzić wszelkie informacje mogące umożliwić w przyszłości skuteczne działania procesowe w stosunku do osób, które pomimo  pełnej wiedzy odnośnie niekonstytucyjności ustawy represyjnej z dnia 16 grudnia 2016r. z pobudek ideologicznych doprowadziły do jej końcowej redakcji i uchwalenia.