Mar 06

Apel – Dokument końcowy konferencji „ Bezprawie Legislacyjne Państwa – metody prawnej ochrony obywatela RP”

Toruń dn. 04-03-2017r.

Apel

W dniu 16 grudnia 2016 roku Sejm RP przyjął ustawę zmieniającą ustawę o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy i ich rodzin. Ustawą tą, w sposób haniebny i bezprawny, odebrano świadczenia emerytalne i rentowe za okres służby dla zdefiniowanego do celów ideologicznych „państwa totalitarnego”. Jednocześnie rządzący, ignorując wszystkie zasady konstytucyjne RP i międzynarodowe prawa człowieka, dokonali kradzieży emerytur i rent uzyskanych ciężką służbą po 1990 roku. W Izbie niższej polskiego parlamentu przedłożony został analogiczny projekt odbierający i zawłaszczający emerytury i renty polskim żołnierzom.

My uczestnicy i goście Konferencji „ Bezprawie legislacyjne państwa- metody prawnej ochrony obywatela RP w tym żołnierze i funkcjonariusze, emerytowani podoficerowie i oficerowie oświadczamy, że poświęcając Polsce najlepsze lata naszego życia, wywiązaliśmy się z przysięgi i wiernie z narażeniem życia służyliśmy Ojczyźnie. Strzegliśmy porządku prawnego, bezpieczeństwa Państwa i jego obywateli. Dzisiaj wielu z nas to osoby starsze i schorowane, posiadające także grupy inwalidzkie i schorzenia nabyte w związku ze służbą. Za to właśnie Państwo Polskie skazuje nas i nasze rodziny na ekonomiczną a tym biologiczną i społeczną eksterminację. Polskich żołnierzy i funkcjonariuszy obdarto z godności. Dla legitymizacji ustawowego kłamstwa i „ zemsty na historii” nazwano nas oprawcami i zdrajcami pracującymi dla obcego mocarstwa.

Zebrani w dniu 04 marca 2017 roku w Forcie IV Twierdzy Toruń zwracamy się z apelem do Was – represjonowanych żołnierzy i funkcjonariuszy, członków Waszych rodzin, wdów i sierot po naszych zmarłych i poległych koleżankach i kolegach, do wszystkich racjonalnych polityków i osób mających faktyczny wpływ na tworzenie prawa i rzeczywistość w naszej Ojczyźnie, do opinii publicznej i wszystkich którym drogie są takie wartości jak prawda i sprawiedliwość o podjęcie działań w celu znowelizowania ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy i ich rodzin – aktu który nie ma nic wspólnego z aktem prawnym a tym bardziej sprawiedliwością społeczną.

Oświadczamy, że żadna polityczna siła nie pozbawi nas honoru. Jeszcze raz podejmiemy wyzwanie i wszystkimi prawnymi metodami będziemy dochodzili naruszonych i zdeptanych praw. Jesteśmy Polakami, którzy całym swoim życiem i służbą zasłużyli na społeczny szacunek a nie pogardę i odrzucenie.

Podpisali uczestnicy Konferencji.